Ruim een eeuw nadat staal en beton de standaardmaterialen zijn geworden voor de bouw van torenflats, beleeft de boom zijn comeback.
Ruim een eeuw nadat staal en beton de standaardmaterialen zijn geworden voor de bouw van torenflats, beleeft de boom zijn comeback.
Maken houten appartementstorens binnenkort deel uit van de stedelijke skyline? Het zou zo maar kunnen, want houtbouw is aan een heuse opmars bezig; terecht want hout is veelzijdig en duurzaam. Bleef houtbouw tot nog toe vaak steken in de traditionele chalet, dan lijkt de trend naar hedendaagse toepassingen nu definitief ingezet.
Het materiaal kan bijdragen aan de gezondheid van mensen, is mooi, makkelijk in elkaar te zetten en sterk genoeg om tientallen verdiepingen te dragen.
En in tegenstelling tot beton en staal, die heel CO₂-intensief zijn om te produceren, haalt hout juist CO₂ uit de atmosfeer.
We merken ook in onze contreien een tendens naar houtskeletbouw.
De voordelen van hout zijn legio. Het is lichter dan steen, waardoor het minder stevige fundamenten nodig heeft. De onderdelen worden in ateliers gemaakt en op de werf in elkaar gezet. Wat ook meespeelt, is dat hout financieel aantrekkelijker is geworden door de stijgende prijzen van staal enerzijds en anderzijds het gebruik van prefab houten panelen, die weinig arbeidsuren vergen om in elkaar te zetten.
Ten opzichte van vroeger is er ook wel wat veranderd aan de techniek. Voor het massagebruik van hout worden tegenwoordig jongere, kleinere bomen gebruikt, die aan elkaar worden vastgemaakt. Zo worden verschillende lagen hout aan elkaar gelijmd tot stevige, dikke panelen die op maat gemaakt kunnen worden om dienst te doen als muur, vloer, balk of dakbedekking.
Het klinkt contradictorisch: hoe kan bossen kappen voor het zetten van huizen of flats nu duurzaam zijn? Het is wel degelijk een ecologisch proces. De grondstof komt rechtsreeks uit de grond, natuurlijker kan niet. Tegelijk past het in een ruimer bosbeheer waarbij bomen worden aangeplant en gerooid specifiek voor de bouw. Simpel gezegd: voor elke boom die gerooid wordt, is een andere aangeplant.
Met houtbouw zou een stad kunnen veranderen in een enorme opslagplaats van CO₂.
(Bron: De Morgen)