Niettemin bevindt de vastgoedsector zich momenteel in een uitdagende periode.
De redenen zijn bekend: de aanslepende oorlog in Oekraïne, de energieprijzen, de inflatie, de verhoogde rentetarieven, de extreem dure en schaarse bouwmaterialen en tot slot de veranderende juridische verplichtingen voor potentiële kopers.
Desondanks blijft vastgoed, met een langetermijnvisie in acht genomen, een aantrekkelijke, stabiele, en veilige investering. Het handhaven van een strategische en proactieve benadering is cruciaal om optimaal te profiteren van de kansen die de vastgoedmarkt te bieden heeft.
ENERGIEZUINIG VS ENERGIEVERSLINDENDE WONINGEN
Ondanks de economische onzekerheden blijft de vraag naar woningen onverminderd hoog. Voornamelijk kwalitatieve instapklare woningen zijn bijzonder populair, en tevens draait de huurmarkt op volle toeren. De recent ingevoerde verplichting voor kopers in Vlaanderen om binnen vijf jaar te renoveren tot EPC-label D heeft aanzienlijke gevolgen voor woningen die niet aan deze norm voldoen. Het noodzakelijke renovatiebudget wordt in de aankoopprijs verrekend.
Echter, dit correctiemechanisme verloopt langzaam. De meerderheid van de eigenaars blijft sterk geloven dat de woningprijzen blijven stijgen. Als gevolg hiervan handhaven mensen die hun woning te koop zetten, vaak nog steeds hogere prijsverwachtingen. Het besef van deze trend komt traag op gang, waardoor het geruime tijd duurt voordat ze zich genoodzaakt voelen om uiteindelijk een lager bod te accepteren.
Deze trend komt ondertussen wel reeds tot uiting in de verkoopprijzen, waarbij panden met een A-label gemiddeld verkocht worden voor €357.155, terwijl panden met een E-label op de markt staan voor €302.880. De hoge energieprijzen verhogen de aantrekkelijkheid van energiezuinige woningen voor potentiële kopers.
Desalniettemin dient een eventuele vertraging op deze markt niet onmiddellijk als negatief te worden beschouwd. Het bewustwordingsproces omtrent duurzaamheid en energie-efficiëntie, zoals weerspiegeld in de voorkeur voor woningen met gunstige EPC-waarden, draagt bij aan een gezondere en meer duurzame vastgoedmarkt op de lange termijn.
Een opvallende ontwikkeling die we momenteel waarnemen, betreft de impact van de stijgende rentetarieven, die de kosten van hypothecaire leningen aanzienlijk hebben doen stijgen. Kopers beschikken dus momenteel over een kleiner budget in vergelijking met voorgaande periodes. Desalniettemin wordt dit deels gecompenseerd door de loonindexering en de langere looptijd van leningen.
De vastgoedmarkt ondergaat momenteel dus heel wat uitdagingen en veranderingen. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een meer terughoudende houding bij zowel kopers als verkopers. Toch blijft vastgoed, met zijn intrinsieke stabiliteit en duurzame aard, een aantrekkelijke en betrouwbare keuze voor investeerders. Het is van essentieel belang om goed geïnformeerd te blijven en verstandige beslissingen te nemen in deze evoluerende vastgoedwereld.
https://www.tijd.be/netto/analyse/vastgoed/een-woonhuis-met-een-slechte-epc-score-wordt-dit-jaar-1-7-procent-minder-waard/10452613.html
https://www.demorgen.be/nieuws/we-verwachten-dat-een-knik-in-huizenprijzen-de-komende-maanden-ingezet-wordt-is-de-vastgoedhausse-voorbij~b5d8cc76/?referrer=https://www.google.com/
https://www.structura.be/nl/nieuws/41/de-veranderende-vastgoedmarkt-het-belang-van-een-open-blik-en-aanpassingsvermogen